Monday, 12 October 2015

Cameron Highland 2015

Assalammualaikum

Seminggu direct cuti malas betul nak bangun pagi ni..haha..dapat cuti jerebu sambung pulak rabu sampai jumaat ikut asri outstation kat cameron..tahun lepas pun aku ikut jugak tapi masa tu cuti dalam pantang..masa tu stay kat herritage..aku takde buat entry pun pergi tahun lepas tu..masa tu musim kemalasan melanda..haha..tahun ni dah berazam nak merajin kan diri..takpa kita tengok sampai mana rajin tu boleh pergi hahaha ;p

Mula-mula aku berbelah bahagi juge nak ikut sebab kalau aku ambik cuti ni memang habis terus lah cuti aku..tapi dah pakcik asri duk hasut ajak pergi + memang aku pun nak pergi jugak...>___< ahh lantak lah situ..akan datang punya cerita kita pikir lain..hahaha

AWAS! Entry ni memang banyak gambar..aku cerita terus dari day 1 hingga day 3..haha senang sekali harung..cameron je pun kan..nanti aku pergi over the sea aku buat by day ok..kikiki

DAY 1

Gerak dari rumah mak aku dalam pukul 1130, sampai dekat pukul 1 jugak lah..langit cerah je takde jerebu..seronok dapat tengok langit biru setelah sekian lama di selubungi jerebu..kitorang makan tengahari dekat brinchang..ade gerai tepi jalan je..makan nasi ayam..tak sedappp..haha..dah makan terus gerak cari Strawberry Park Resort..cerita pasal Strawberry Park Resort ni aku buat lain entry lah..senang boleh komplen lebih sikit bahaha

alhamdulillah sampai juga cameron akhirnya >__<

tunggu papa pergi beli roti..kakak lapar jer naik cameron >___< tu tengah berebut monopod..mak alih perhatian dengan menggambil gambar..takde makna nye lepas tu sambung rebut balik -___-


sampai dah Strawberyy Park Resort..tunggu papa check in

 kemain lagi korang kan

 budak ni sampai je bilik terus main telepon..last-last asyik bunyi je telepon tu terus pakcik asri cabut wayar..ha main la puas-puas >___<

                               besar sangat ke bisnes ko dik..haha

bilik kami 711..hujung sekali..

Letak barang, rehat kejap pastu keluar pergi taman rama-rama..aku kan sebab hannah nak sangat masuk je..kalau korang pergi tak payah la masuk..rama-rama nye sedih betul..semua duk melepak kat atas je..jenuh mencari rama-rama dalam tu nak tangkap gambar..masuk RM5 seorang untuk dewasa..kanak-kanak 4 tahun ke atas pun kena bayar..

 walaupun begitu bila bergambar mak tetap happy >__<

 adik baru bangun tido tu..

 masam betul adik oii

 ade la jumpe dua, tiga ekor rama-rama -____-

 semua nak buat dalam satu masa..haha..mata kelain, tangan tunjuk bunga, badan tunjuk camera ehh ape ayat aku ni 

 lagi hahaha

 ha baru la betul kakak hannah oiii

 nak tangkap dengan flower ni mama tapi mata tak tengok camera -____-


 posing dah cantik gambar pulak blur..sorii kakak haha


 hadeen takut rama-rama..gaya je sado tapi penakut haha

 mama pun nak jugekkkk

 susah nau bergambar dorang ni tau

 masa ni monopod boleh guna lagi..dapat kat hadeen lansung getah grip hp tu hilang taktau mana pergi *___*

 kakak peluk adik jangan bagi lari

 dengan papa

 dengan mama

Balik resort, mandi kan budak-budak, makan lepas tu pakcik asri pun pergi kerja..tinggal lah 3 beranak melayan kesejukan malam..haha..siyes weh sejuk..nak turun pijak lantai pun malas ni pulak nak pergi toilet..haha..macam mana nak pergi negara sejuk ni.. >___<

 adik kat cameron pukul 9 dah tido..baguss dik..boleh mama layan tv haha

 kakak ape lagi layan tv jelahh..

DAY 2

Pagi-pagi dah kejut kan budak-budak ni terus mandikan..heater ade takpe..bawak pergi makan sekali senang sementara papa tak pergi kerja lagi..kang mama sorang-sorang kelam kabut dunia kang..haha

Hari kedua takde pergi mana pun..melepak kat bilik jer..bawak kejap budak-budak ni pusing resort..hadeen dah buat amukan kat pintu nak keluar..duk main bukak tutup peti ais, sepahkan pampers..grrr mak sikit lagi je nak hijau tau haha

 morning kata hadeen

 selpie sementara papa ambik makanan 


menikmati makanan berlatar belakang hutan banat 


 hadeen amukan nak turun haha

bergambar lagi selagi bolehh..haha

 hadeen taknak masuk bilik haha eee kecik-kecik dah pandai nak jalan je ye..



 playground nye jauh di atas bukit sana..berehat jap kat pondok ni..suis pun ade tau kat pondok ni..bagus senang orang nak charge hp..haha hp je aku ingat kan..

 hurm suka la budak dua orang ni dapat main





 adik suka sangat main jongkang jongket spring ni..kakak turun menjerit die haha

 tak adventure tau jongkang jongket korang ni..tak merasa lah bila kawan ko tetiba terjun pang terhempas punggung ke tanah..bahahaha





 cantiknye permandangan..resort ni atas bukit..memang best tengok keliling hijau je..tenang fikiran..

 nah belanja lagi satu..tengok bunga-bunga segar je

 kat sini ade spa tau..ni pintu masuk ke spa dia







 balik bilik mintak roti lagi budak-budak ni..bukan budak je mak budak pun kelaparan haha

 ni muka sedih campur takut..hahaha..sedih tak dapat kutip strawberi takut bunyi guruh berdentum haha..



macam kat bawah takde atok kfc ni kan hannah 

macam biasa malam papa work, adik dah tido, mama dengan hannah layan tv..nikmatnye lah kan bersantai-santai gini..

DAY 3


Masa untuk balik..pukul 9 kitorang dah check out dah..turun makan terus bawak beg turun..nak kena cepat sebab masuk pukul 12 je dah hujan..tak syok lah jalan kan..target nak pergi Big Red Strawberry Farm dengan Ladang Teh Boh Sungei Palas..walaupun dah banyak kali pergi tapi still nak pergi jugak..haha lagipun dulu datang berdua, lepas tu datang dengan hannah lepas tu ni nak tunjuk kat hadeen pulak..dasar sangat..macam la hadeen tu paham..haha eh tapi dorang pun mesti stress selalu duduk rumah opah kan ha ni bagi tengok permandangan luas terbentang..gituuuu..

 pagi-pagi mintak strawberry..pastu rasa masam terus bagi mama ishh2..

mama korang muka macam tenang je kan..padahal nak hot dah bunyi keletung keletang hadeen main sudu -____-

eleh kakak papa amik gambar bukan main ngade lagi kan..haha

 mama tangkap gambar hannah dengan lion ni..tapi mata kelain..



 sebelum balik bergambar dulu sini..

 dah kenapa gambar ni kemudian..maapkan lah dah banyak nau gambar nye haha

 ni dekat Big Red Strawberry Farm..mak sorang jelah tengok camera kan...

picit tau la..ade masa memang datang geram kat anak sendiri tu..hahaha


 hannah tu takut sebab ade maskot strawberi besar kat depan haha

 3 benda ni RM31.90...semua sedap! ok berbaloi..haha

hadeen stress tengok strawberry haha

 eh bila papa ambik gambar elok pulak ko kan kak..bila mama ambik nape banyak sangat drama nyee.........-___-

 papa : kakak makan kenyang-kenyang tau kat bawah takde stroberii..haha papa pesan macam ape je siap tangan bagai..

peace :)

hadeen fish pun takut, pakcik asri celup kaki menjerit dia..dasar mak bapak suka menyakat..bahaha




Selesai dekat Big Red Strawberry Farm, bergerak pergi pasar pagi dia..tepi jalan je..kalau dari brinchang belah kanan....Big Red Strawberry Farm pun dekat brinchang..depan sikit lagi korang akan jumpe Ladang Teh Boh Sungei Palas belah kiri..lepas lalu taman rama-rama..

Takde beli ape pun kat pasar ni..borong teh, budak-budak pau topi, beli jeruk strawberi/rosselle tu, hannah mintak fishball goreng..tu jelah..ooh lagi satu pakcik asri belikan bunga 4 kuntum RM6..tetiba pakcik asri kata satu bagi hannah..3 je untuk mama..lama aku pikir nape pulak..ohh kemain ye pakcik asri nak romantik pulak..bahahaha..tapi hampeh bila bawak keluar dari plastik berderai kelopak nye..nampak sangat dah lama petik..haiyaaaa...

 hadeen bosan haha



 jalan nak ke Ladang Teh Boh Sungei Palas

indahnyaa..



 sampai dah..kalau korang bawak anak dia bagi jer parking atas..tu pun kalau tak penuh lah..

anak harimau terlepas kandang >___<

 cantik tak gambar aku ambik..macam DSLR pulak haha



 indahnya..ade lah 20 minit kot kitorang kat atas ni hirup udara segar..menikmati keindahan alam..subhanallah cantik!





 hadeen dah buat amukan nak turun haha!
 ok turun lah hadeen..haha

 nak bukak kasut pulak

 lantak lah nak...bagi mak bergambar dulu haha





 kat atas ni papa beli teh ais dengan teh o ais..sekali budak ni mintak milo ais..bahaha..mama cakap, hantuk kepala lah orang kat sini nak cari milo dah nama pun ladang teh..wakakakakaka..minum jelah die dengan redo lepas tu..tak paham lah tu mama cakap ape..haha

hannah tangkap..mula-mula senget..

 ade peningkatan..yang buat tergelak tu dia cakap kuat-kuat..ha nampak mama dengan papa! sebab pesan kat dia kalau nampak mama dengan papa baru tekan..bahaha





 perjalanan turun

 perjalanan balik lebat gila hujan..tak nampak jalan..kabus je...

Oklah habis dah..nanti sembang lagi..

BAI!

4 comments:

safurara said...

alaaaaa suka pic yg hannah amek tu, suweettt angat! hehehe

♥ ROS ♥ said...

Bestnye anez..bila la ros nk smpai sana.. hihi

miss eimanhikmah said...

SEDAP NYE STRWBERRY TU

Julia Johari said...

Hannah dah pandai amik gambar OMG!
Kena ajar taktik tu lah kt QI, Qi sekarang suka amik gambar ntah apa2...seriauuuu plak kang teramik gambar mak ko tgh mandi hahahahhaha...best percutian anez, sambil teman suami bekerja dapat bercuti dalam masa yg sama...